top of page

Yoga

IMG_2046.JPG
IMG_2046.JPG
Bloembladblaadjes
Mijn Yogareis

Ik ben een gediplomeerde Yoga docent. Ik heb de Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte in 2012 succesvol afgerond en geef sinds 2007 yogales. Ik geef Hatha Yoga waarbij je bewust in contact komt met je lichaam, je adem en met je bewustzijn.

Ik geef Hatha Yogalessen. Hatha Yoga is een vorm van Yoga die zich richt op het balanceren van lichaam en geest door middel van asana's (houdingen), ademhalingstechnieken (pranayama's) en meditatie. Het omvat een reeks houdingen en ademhalingsoefeningen die bedoeld zijn om kracht, flexibiliteit en innerlijke rust te bevorderen.

"Yoga geeft ons gereedschap om onze energie te beteugelen. Door middel van asana’s om de fysieke energie te beteugelen, Pranayama’s om de adem en het denken te beteugelen...waardoor we ons beter kunnen concentreren.
Ontspannen en stil kunnen zitten wat weer leidt tot mediteren, contemplatie en samadhi (staat van een zijn) telkens met minder chaos in ons hoofd en of lichaam...
Dit is niet een kant en klare beoefening.. het gaat door. Yoga blijft een reis."

Wat is het doel? 

Door yoga leer je van binnenuit jezelf kennen. Je komt jezelf letterlijk tegen in de houdingen en leert met behulp van de adem om spanning te verzachten. Ik geloof dat je door yoga dieper naar de kern van jezelf komt.

Door de jaren heen bouwen wij overlevingsmechanismes op en dragen we vaak maskers om onze kwetsbare zelf te verhullen.

Yoga helpt je van deze mechanismes af te komen en de lagen van je af te pellen die je ware zelf verstopt hebben door de jaren heen. Door de asanas leert je lichaam om op te nemen, te verwerken en weer los te laten. Je bent minder geneigd om lang te blijven hangen in situaties

die je uit evenwicht brengen.
Yoga brengt verstilling in je hoofd waardoor je makkelijker kunt gaan zitten in concentratie/ contemplatie en mediatie. Je wordt een holle kanaal. Dan komt voor mij het shamanisme de hoek omkijken. Bij meditatie kom je in contact met je hogere zelf, bij shamanisme ook. Je betreedt door in contact te gaan met een andere trilling andere werelden. De werelden van de voorouders, de spirits, onze gidsen. Die staan klaar om door ons heen te werken; om healing te brengen.
Daar waar we niet precies begrijpen wat er gebeurt in ons leven; daar kan een Reading van je geboorte horoscoop van pas komen.

 

Ik zie de beoefening van yoga als een metafoor voor de transformatie van een rups tot een vlinder. De rups, symbool voor de mens, absorbeert indrukken en levenslessen die verwerkt moeten worden. Met behulp van yoga begint de transformatie: de rups trekt zich terug, zoekt stilte en verandert in een cocon.

 

Hierin ondergaat het een gedaanteverandering en wanneer de tijd rijp is, komt de vlinder tevoorschijn. Lichter en kleurrijker, vrij om te vliegen waar het maar wil. Vrij van de wervelingen van het denken, tot nieuwe uitdagingen zich aandienen en het proces zich herhaalt.

Op dit moment kan ik geen nieuwe mensen in de groep opnemen.In het najaar is er weer ruimte daarvoor.

bottom of page